Logo van stichting Ezra

Voor ondersteuning van het kinder-, tiener- en jeugdwerk in kerk en gemeente.
Nieuwe ideeen

 

Home
Materialen
Activiteiten
Bestellen
Links
Sitemap
Contact

Inhoud:
Inleiding
Tips vooraf (visie op clown en kinderwerker)
Het bijbelverhaal in een verhaal
Papier-illustraties (heel veel!)
Het schilderij
Ballon-illustraties en grapjes
Komische gospel-sketchjes
Voeringdoek-illustraties
Lofprijs met vlaggen, banieren en linten
Gospeltruc mogelijkheden
De changebag
Komisch om het komische (clownig)
Korte presentatie in de samenkomst
Tips voor visuele evangelisatie (kraampje)
Rondlopen als clown of kinderevangelist bij evangelisatie
Twee keer een clownoptreden van ongeveer 15 minuten
De stille clown
De woordenloze bijbel (sketch van 60 min.) presentatie van 30 minuten
Nog meer liedjes
Slotwoord
Geraadpleegde en aanbevolen literatuur

Uit de inleiding
Deze keer zijn de (nieuwe) ideeŽn voor de onderwerpen creatieve geloofsoverdracht en clownerie samengevoegd in ťťn boekje. Daardoor is het boekje niet alleen geschikt voor clowns, maar ook voor kinderwerkers en kinderevangelisten die niet specifiek als clown werken.

In de zondagsschool kom ik steeds weer tot de ontdekking dat humor en variatie belangrijke factoren zijn in het proces van kennisoverdracht en geloofsvoorbeeld. In dit boek hoop ik een aantal praktische tips aan te reiken waarmee je die variatie en humor in de zondagsschool (beter) kunt helpen realiseren.
Ook moderne illustraties (goochelen, papiertrucs, ballonnen, toneel, clownerie) die boeiend en verrassend zijn voor de kinderen (maar ook voor volwassenen!) komen aan de orde.

Bij creatieve geloofsoverdracht geldt: variatie! Maak gebruik van een aantal verschillende invalshoeken om het thema van die morgen of middag, over te brengen: bijbelvertelling, komische sketch, liedje dat je bijv. zelf maakt, truc, raadsel, tekening, object, werkje, moderne illustratie.

De ideeŽn zijn ook geschikt voor de thuis- of kinderclub voor buitenkerkelijke kinderen.
Daarnaast vind ik de informatie uit dit boek zeer bruikbaar bij kinder(volwassen?)evangelisatie.

Ik zou de kinderwerkers willen aanraden, de gedeelten over de clown niet over te slaan, omdat er illustraties inzitten voor het kinderwerk. Ze zijn ook te gebruiken als je geen clown bent.

Als je een uitnodiging krijgt voor een optreden of evangelisatieactie, maar je ontdekt dat men bezwaar heeft tegen de clown, respecteer dat dan. Bied hen aan te komen als jezelf of als een bepaald typetje. Je kan gaan als machinist van de feesttrein die op reis is naar de hemel, of als als tuinman, boer (zaaier) of gezellige bloemenmevrouw. Zit niet vast aan de clown, maar wel aan de evangelieverkondiging! Vergeet het niet, je bent een: smaakmaker voor Jezus!

Terug naar creatieve geloofsoverdracht