Logo van stichting Ezra

Voor ondersteuning van het kinder-, tiener- en jeugdwerk in kerk en gemeente.
Aller allerlei...

 

Home
Materialen
Activiteiten
Bestellen
Links
Sitemap
Contact

Inhoud

IETS OVER DE SCHRIJFSTER
VOORWOORD
EEN AANTAL MODERNE ILLUSTRATIES
Fan van Jezus
De O-O-O-waarom-show
De Babouska's
Ongeloof en geloof (een drietal illustraties)
De muizenval
De 'ik-ben-show'
Geduld en volharden
Wat komt u doen? (komische sketch)
De spiegel (komische sketch)
Een 'nep'vader (serieuze sketch)
Varken of zoon?
De gave of de Gever?
ALLERLEI TIPS EN IDEEEN
de gele en rode kaart, een vraagteken, een medaille bij de voetwassing, een gekke hoed voor Kwis de Master, elkaar helpen, een liefde-bril, ideeŽn opsturen naar EZRA, leuke uitnodigingen, recept voor honingkoek (manna), een glasorgel, een uitvinder, dinges, uitdeeldingetjes
EEN VERHAAL VERTELT MET... NIKS
(de bekering van de apotheker)
HIERTOE BEN IK GEKOMEN, HIERTOE BEN JIJ GEROEPEN
kort serieus toneelspel - Marcus 10:45.)
GLOBAAL IDEE VOOR DE VERPAKKING VAN VAKANTIEBIJBELFEESTEN
Met spionnen, vaardigheden, verhaal, getuigenissen en spel.
ACHT ALLER-ALLER FEESTEN VOOR EEN HEEL SEIZOEN
Gevarieerde Aller-Aller feesten uit Guinnessbook of Records met veel humor en illustraties, spel en een Aller-Aller bijbelverhaal.
God, de Aller Aller
De melaatse
De centurion
Jezus is sterker dan de dood
Jezus droeg onze straf
Eens worden alle dingen nieuw
Wie wil een aller aller zijn
Het aller, allerbeste (voor jou)
HET SPIJT ME NIET (komisch kinderfeest)
Parodie op tv-programma
KERSTFEEST
Compleet kerstfeest
Wat kerst niet is
Kerst tijdens de zangdienst en/of tussendoor
AANBEVOLEN EN GEBRUIKTE LITERATUUR

Over het boek
Ook in dit boek weer de nodige ideeŽn, waarbij vooral ook stilgestaan wordt bij het idee van de aller-aller.., sterktste, grootste, machtigste, enz. (Jezus is de allersterkste, want Hij overwon de dood).
Ook is er, beduidend meer dan in de andere werkboeken, veel aandacht besteed aan sketches, toneel, vertelling (op verschillende manieren), enz.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van creatieve geloofsoverdracht, zoals Josien dat gebruikt.

* Een liefde-bril
Maak met de kinderen een liefdebril. Teken de vorm van de bril op stevig karton en knip hem uit. De 'glazen' zijn van dubbel rood cellofaan papier. Als je deze bril opzet wordt alles anders van kleur. Iets roods wordt wit, want rood op rood wordt wit.
Op een karton staat een harttekening met zwarte stift. In het hart staan zonden (liegen, stelen, vloeken, vieze taal, stiekem enz.) met licht rode stift. Laat deze tekening aan de kinderen zien. Dan moeten ze allemaal de bril opzetten. Wat gebeurt er dan? Juist, je ziet alleen het hart.
Zo zouden wij naar elkaar moeten kijken, met de liefdebril op. Dan zien we de 'zonden' in een ander niet meer.
Dit is ook te gebruiken als illustratie bij de vergeving die we mogen ontvangen als we onze zonden belijden. God vergeeft ons en ziet dan onze zonden niet meer (het bloed van Jezus - rood) bedekt al onze zonden.

* Het vraagteken
Ik heb een doek gemaakt met een groot vraagteken erop. Dit kan altijd gebruikt worden bij een kwis, maar ik gebruik hem ook anders. Soms wil ik de kinderen stimuleren om zelf na te denken. Dan wijs ik op het vraagteken en vraag: "Wat vind jij?", "Wat zou jij doen?", "Vind jij dit goed of slecht?" "Wat is beter?", "Wat is het beste?" enz..

* Uitvinder
Kinderen vinden een uitvinder erg leuk, vooral als hij bijzondere dingen doet. Nogmaals, een uitvinder kunt u altijd gebruiken als inleiding bij een ontdekking van een bijbelse waarheid.
Hier volgt een voorbeeld van een 'uitvinding': In de onderste helft van een plastic boodschappentas prikt u veel gaatjes met een breinaald. Hang de tas aan een stok of elektriciteitspijpje en laat een kind dit vasthouden. Gooi een halve emmer water in de zak en u hebt een oerwouddouche. (Laat een teil het water opvangen, tenzij u dit zomers buiten doet!)

* De fan
Een sportieve kinderwerker komt binnen en zegt fan te zijn van Ronald Koeman. Praat even met de kinderen over deze supervoetballer; hij is geweldig, met veel doelpunten, snelle acties enz.. Nadat u de voetballer flink opgehemeld hebt, beweert u een prachtige poster van hem te hebben ..... een grote foto van een … baby! Nou, dat had niemand natuurlijk verwacht. Iedereen verwachtte een actiefoto, met een volwassen voetballer die net een knaller-doelpunt scoort.
Dan zegt de sportfan dat hij fan is van nog Iemand. Weten de kinderen misschien van wie? Hij zal het verklappen; hij is fan van de Here Jezus. Kan dat dan? Ja zeker. Hij vindt de Here Jezus zů fantastisch en geweldig. Hij heeft diepe bewondering voor Jezus. En hij is niet de enige! In de Bijbel staat het ook al: de mensen waren verbaasd en stonden versteld over Jezus; niet alleen om wat Hij deed, maar ook om de woorden van genade die Hij sprak. De fan vertelt verder: "Jezus is geboren als baby in Bethlehem. Maar... als ik aan Jezus denk, dan blijf ik niet alleen aan Hem denken als aan een klein baby-tje. Dat doen we toch ook niet bij Ronald Koeman. We weten dat Jezus volwassen is geworden en uiteindelijk aan het kruis jouw en mijn straf droeg; Hij stierf in mijn plaats. Daarom ben ik een fan van de Here Jezus". 

Terug naar creatieve geloofsoverdracht