Logo van stichting Ezra

Voor ondersteuning van het kinder-, tiener- en jeugdwerk in kerk en gemeente.
Achtergrond werkboeken

 

Home
Materialen
Activiteiten
Bestellen
Links
Sitemap
Contact

Iets over de schrijfster en de bedoeling van de werkboeken over creatieve geloofsoverdracht

Iets over de schrijfster
Josien Koeman is geboren in 1957, getrouwd en moeder van twee kinderen. In 1978 studeerde zij af van de Centrale Pinkster Bijbelschool. Daarna heeft zij een M.B.O.i.w. opleiding gedaan en tien jaar gewerkt in het welzijnswerk.
Begin jaren negentig riep de Heer haar specifiek voor kinderwerk. 
Jarenlang deed ze niet alleen kinderwerk in haar eigen thuisgemeente, maar ontwikkelde ze ook programma's en kinderfeesten voor speciale samenkomsten en kinderevangelisatie. Ze zocht haar inspiratie bij haar Hemelse Vader en kwam daardoor op heel veel bijzondere ideeŽn. Ze ontdekte dat de boodschap veel beter overkwam bij de kinderen als ze gebruik maakte van veel illustratief materiaal en de nodige humor en ging daar dan ook naar op zoek.
Ze heeft jarenlang vele optredens verzorgd, bijv. als gospel-clown onder de naam Clown JoJo, of als postbode met de grootste brief ter wereld.
Daarnaast heeft ze in haar workshops heel veel kinderwerkers bemoedigd, gestimuleerd en laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van creatieve geloofsoverdracht. Ze bracht de informatie, net als in haar voorstellingen, altijd met heel veel humor en voorzag daarmee de deelnemers van allerlei fantastische ideeŽn om de belangrijk bijbelse boodschap op een leuke, eigentijdse en toch goede manier aan kinderen uit te leggen. Denk daarbij bijv. aan moderne illustraties, grapjes, goocheltrucjes, liedjes en ballonnen, gebruik van muziek, veel visuele ondersteuning, gezelligheid, enz.

Door omstandigheden heeft ze moeten stoppen met de optredens en de workshops, maar door de werkboeken die ze geschreven heeft kunnen kinderwerkers in Nederland en daarbuiten nog steeds volop gebruik maken van haar inspirerende ideeŽn.

De workshops over creatieve geloofsoverdracht worden nu verzorgd door Corien Dekker, coŲrdinator van Ezra. 

De bedoeling van deze (werk)boeken
We hopen dat u door deze (werk)boeken geÔnspireerd wordt en dat u nieuwe ideeŽn opdoet. De uitdaging is om het evangelie ook eens op een "Anders dan gewoon"-manier te brengen, waardoor het kinderwerk zowel voor de leiding als voor de kinderen zelf heel 'leuk' en 'goed' zal zijn. Leuk in de zin van plezierig om naar toe te gaan, met aandacht voor de belevingswereld van de kinderen van deze tijd. Goed in de zin van gericht op het overbrengen van de boodschap die de Bijbel ons aanreikt.
Op een eigentijdse manier de aloude boodschap brengen, en daarbij de creatieve elementen toevoegen, zoals je kruiden aan een maaltijd toevoegt. Wij zijn het zout der aarde, zei Jezus!
We raden u aan de ideeŽn niet altijd zonder meer over te nemen, maar datgene te gebruiken wat voor uw situatie het beste is, wat goed is voor de leeftijdsgroep waar u mee werkt of waar u zich op richt, en waar u zelf ook volledig achter kunt staan. (Let er bijv. op dat kinderen tot een jaar of acht niet in staat zijn symboliek te begrijpen, maar alles letterlijk nemen.) Kies de illustraties/theaterstukken /typetjes, enz. biddend en met de nodige zorg, aangepast aan uw doelgroep.

bijbeldoek.jpg (9104 bytes)
Hiernaast een voorbeeld van een "bijbeldoek", een doek (die aan een waslijn gehangen kan worden) waar een of twee openingen in gemaakt zijn. Hierdoor kunnen "bijbelfiguren" bijv. naar buiten komen, of kunnen de kinderen "naar binnen gaan" om hun keuze voor God zichtbaar te maken.

Terug naar creatieve geloofsoverdracht